Konu: İzmit
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01-25-2010, 11:45 PM   #162
aslan6641
Tecrübeli Üye
 
aslan6641 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Dec 2009
Mesajlar: 1.120
Tecrübe Puanı: 65016
aslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond repute
Standart

Sarıkonak, Karaisalı

Sarıkonak, Adana ilinin Karaisalı ilçesine bağlı bir köydür

FETTALI KÖYÜ:Fettahlıoğlu Durmuş KARADAŞ Kaleminden.köyün esas adı FETTAHLI olup şu an Türkiyenin büyük aşiretlerinden biri olan Fettahlı aşiretine mensuptur. Dedelerimizin Osmaniye Bahçe yöresinden geldiği yapılan araştırmalar sonucunda ve 2002 yılında köyümüzde yapılan toplantıda konuşan Maraş Bölgesinden Mutlu FETTAHLIOĞLU'nun konuşmalarından anlaşılmıştır. Fettahlı köyü konum itibari ile seyhan nehrine biraz uzak kalması nedeniyle O zamanki muhtar sarıağanın oğlu İbrahim ÖCAL,Namı diyar GÖKKİYA ve ihtiyar heyeti karar alıp seyhan nehrinin kenarına yeni bir köy kurulması ve köylünün su ihtiyacını daha kolay karşılaması amacı ile kurulan köye SARIKONAK adını vermişlerdir.
Muhtarlık olan Fettahlı ismi 1960 larda Karaisalı Kaymakamlığı tarafından sarıkonak olarak değiştirilmiştir.KöyümüzFettahlı,Ataklı ve Çorumlu adları ile 3 mahalleden oluşmakta iken Sarıkonak ve çorumlu 1996 yılında su tutulmaya başlanan ÇATALAN Barajı suyu altında kalarak tarihteki yerlerini almıştır.Köy halkı şu an ana merkez olan FETTAHLI'da SARIKONAK köyü olarak ikamet etmektedir.Köyümüzde şu an kalanlar Mehmet KaradaşNiyazi Karadaş Ayşe NeneElif NeneTeslime Hala(Ecevit Mustafanın Hanımı,Mehli Özer,Mehmet Özer.Mehmet Ekici.Ahmet EkiciErmiye Öcal,Mehmet Yılmaz,Nuri Durmaz,Veli Durmaz,Lütfi ÖzdemirMehmet Atal,Zekeriye Tunçdemir,Adem Tunçdemir ve Muhtarımız Selami YILMAZ ve aileleri Köylülerimizden Adanada yaşayan 2000 lere varan nüfus vardır.Arkadaşlar buluşalım bana Ulaşın Durmuş KARADAŞ 0537 698 33 20-0505 333 71 30 Arkadaşlardan ricam silmeyin eksiklerimiz kusura bakmayın, varsa bildikleriniz eklerseniz sevinirim.Fettahlıoğlu Durmuş KARADAŞ

Huylu Vaz Geçermi Sandın Huyundan Çok Sular İçtim Seyhan Nehri Suyundan Çatalan Nahyesi Fettahlı Köyünden Bir Durmuş Karadaş Gelip Geçti Duydunmu FETTAHOĞUL'LARI Kayıtlı isimler MUSTAFA ÇORUM 1980 Doğumlu , Kaan ÇORUM 2007 Doğumlu ESRA ÇORUM 1985 Doğumlu, ,Durmuş ÇORUM 1951 Doğumlu ,Ali ÇORUM 1981 Doğumlu, Müzeyyen ÇORUM 1957 Doğumlu ,mehmet ÇORUM ,AHMET ÇORUM,ALİ ÇORUM,CUMALİ ÇORUM ,CUMHUR ÇORUM ,MEHMET ÇORUM ,GÜLAY ÇORUM,FADİME ÇORUM ,YASEMİN ÇORUM ,ZEYNEP ÇORUM,BAHAR ÇORUM ,KEZBAN ÇORUM ,GAYE ÇORUM ,GAMZE ÇORUM ,EMİNE ÇORUM ,ELİF ÇORUM , MİNE ÇORUM AİLEMİZİN BÜYÜĞÜ MUSTAFA ÇORUM................ Mensubu olduğumuz sülale ülkemizin en köklü ve geniş sülalelerinden biridir. Ülkenin birçok değişik yörelerine yerleşmiş Fettahlı aile fertleri Fettahoğlu, Alpay, Algan, Aksay,Aktaş,Açıcı, Açar, Açan, Aksu, Aslan, Arslan, Akı, Alan, Aksoy, Alkan, Alpaçin, Aydın, Bayrakoğlu, Bahçeli, Balcı, Balcıoğlu, Can, Candogan, Çanga, Çakmak, Çete,Çorum, Demirhan, Deniz, Denizer, Danışman, Dervişoğlu, Devletlioğlu, Dilipak, Eroğlu, Erdoğan, Ersan, Eray, Fettah, Fettahoğlu, Fettahlı, Fettahlıgil, Fettahlıoğlu, Gelen, Gökçe, Gökçeliler, Gökkaya, Göksu, Güngör, Güre, Güzeltepe, Hacıfettahoglu, Hançer, İnce, İncedal, İmamoğlu, İmirzaoğlu, İlbeyoglu, Kadı, Kadıoğlu, Katı, Kaldırım, Kaldırımoğlu, Kahraman, Karakuş,Karadaş,Kaya, Küpelikılıç, Küpelikılınç, Korkmaz, Kurban, Mete, Metehan, Marangoz, Mirzaoğlu, Öcal,Özdemir, Öztürk, Öztürkmen, Özcan, Özdin,Peker,Sağlam, Sağlamer, Soylu, Şahin, Tarhan, Türker, Türk, Vural, Yaman, Yasar, Yalçın, Yalçındağ, Yener, Yavuzaslan, Yıldırım, Yılmaz, Zengin gibi birbirinden farklı soy isimlerini, bazende oğlu veya oğulları takıları ile birlikte kullanmaktadır. Sülalenin balkanlar ve komşu ülkelerde de akrabaları vardır. Bunun nedeni kökünün Osmanlı İmparatorluğunun başlangıç dönemlerine kadar dayanması ve Osmanlı tarafından sancak beyligi gibi sıfatlarla vs stratejik yerlere yerlestirilmesindende gelmektedir.

Dünya'nın Fransa, Almanya, Belçika gibi bazı Avrupa ülkelerinde, Amerika Birleşik Devletleri gibi uzak ülkelerinde de yaşayan akrabalarımız var.

FETTAHLI AİLESİ'ni tanımak, tanıtmak ve Fettahlı bireylerini birbirleriyle tanıştırarak köklü Fettahlı Soyunu günümüze taşımak için bu siteyi iki yıl önce hizmete açmıştık. Tabiatıyla birçok Fettahlı akrabamızdan yazılar aldık. Üyelerimiz oldu. Sitemizi övenler oldu, yerenler oldu, şöyle olsaydı diyenler oldu. Her uyarı bizim için bir değerdir. Hepsi tek tek değerlendirildi.Türkiyenin halen yaşayan, soy geleneklerini yaşatan, kökenine bağlı en büyük ailelerinden biridir Fettahlılar. Durum böyle olunca elbette ki bu geniş ailenin içerisinde muhtelif siyasal görüşte olanlar, farklı inanışta olanlar olacaktır. Evlilikler nedeniyle diğer ailelerle karışanlar da elbette vardır. Bütün bunlar ailemizin zenginlikleri olarak kabul edilmelidir. Bu tip bazı farklılıkları öne çıkararak birbirimizi dışlamamız ailemizi zayıflatmaktan başka bir hususa hizmet etmez. Oysa zamanımız güçlü olma zamanıdır, birlik olmak, kuvvetli olmak zamanıdır. Sitemizde hiçbir görüş ve inanışın bir diğerine üstünlüğü söz konusu edilmeksizin Fettahlı Soyu baz alınmış, bu soydan olduğunu kabul eden, ister doğrudan Fettahlı olanlar, ister evlilik yoluyla Fettahlı ailesine bağlanmış olanlar bizim için Ailemizin bir ferdidir.

Hizmete başladığımızdan bu yana bazı arkadaşlarımızdan, bir diğerleri için bazı serzenişler olmuştur. Bizim için yukarda da belirttiğimiz gibi esas olan kişinin kendisini Fettahlı Ailesinden olduğunu kabul etmesidir. Görüş, düşünüz ve yaşam tarzı kendisine aittir. Ancak şunu da belirtmekte yarar görmekteyiz. Sitemiz hiçbir siyasi görüş ve inancın propaganda ve tanıtım aracı değildir. O nedenle sitemize yazılcak yazıların da bu doğrultuda olması lazımdır.

Bu siteyi hazırlarken Fettahoğulları sülalesinin tarihi ile ilgili yazilmis bazi çalışmalarından ve aile büyüklerinin bilgilerinden yararlandım. Burada yer alan ve sizlerden gelecek yeni bilgilerle tamamlanacak bu kaynağın internet dediğimiz siber ortamda yerini alıp gelecek asırlarda yeni nesillere kaynak oluşturabileceğini umuyorum.

Bu site ile bir aile ağacı olusturabiliriz. Lütfen kendiniz, aile büyükleriniz veya hayatta olmayan atalarınız için ayrılmış sayfalara konulmak üzere biyografi, resim ve hatıra yazılarını email ile bana gönderin. En kısa sürede gönderdiğiniz bilgilerin ilgili sayfada yer aldığını bildiren bir email alacaksınız. Belirlediğiniz hataları, eksiklikleri veya kopuklukları lütfen email ile bildirin. Ailede meraklı bir veya birkaç kişinin başlattığı araştırmalar ile Türk insanı akrabalarını tanıyor. Tanıyınca da sülale toplantıları yapılıyor.

Fettahoğulları kamuoyunun gündemine ilk kez 1995 haziran ayında, Heleta eski adıyla bugünkü Kahramanmaraş'ın Düzbağ kasabasında yaptıkları bir aile toplantısı ile gelmişlerdi. Böylesine kalabalık bir aile toplantısı belki de ilk defa gerçekleştiriliyordu. Toplantıyı burada yapmalarının sebebi, Düzbağ'ın Fettahlı yurdu olmasıydı.

İkinci toplantı yine bir Fettahoğlu yurdunda, Trabzon Uzungöl'de yapıldı. Binden fazla üyesi bulunan ve Türkiye'nin ilk aile derneğini aynı sene içinde kuran da Fettahoğulları.

Dernek çatısı altında toplanan Fettahoğulları aile dayanışmasının ilginç örneklerini de sergiliyorlar. Aslında dernek çatısı altında birleşmenin 40 yıllık bir geçmişi var. Adana'nın Düziçi ilçesinde yaşayan ailenin üyelerinden Erkan Fettahoğlu 30, Şükrü Fettahoğlu da 20 yıldan beri çalışmalar yapıyor bu konuda. Zamanla Adana, Ankara, Hatay ve Maraş'taki akrabaların birbirlerini karşılıklı ziyaretleri dernek fikrini doğurmuş.

Aile ile irtibata geçme işi aile bağlarını güçlendirme çabaları uzun süredir olan bir şeydi hatta geçen sene kaybettiğimiz aile büyüklerinden Ömer Lutfi Fettahoğlu nun 1980 lerde Adana Düziçinden cıkarak Güneydoğu, Doğu Anadolu, Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdenizi kapsayan bir Türkiye turu bunun örneklerindendir.

İşte bu site ile bu Fettahlı kimliğinin nereden geldiğini araştırıp gözler önüne sermek, ve bu büyük aile mensubu olan kişilerin bir araya gelebilmesine, bilgilerini birbirlerine internet yolu ile aktarabilmesine yardımcı olmak istedim. Umarım ilgilenenlere yardımcı olur... Eğer sizin elinizde olan ve burada anlatılmayan bilgi ve belgeler varsa bu site aracılığıyla ilgilenenlere aktarabiliriz, o takdirde elinizdeki bilgi ve belgeleri bu kanalla bana gönderirseniz buradan yayinlayabilirizFettahoğulları beyliğinin 592 yıllık tarihi genellikle hikaye yoluyla, babadan oğula anlatılarak günümüze kadar gelmiş. Adana Düziçi, Bahçe, Osmaniye, Hasanbeyli, Tabzon Vakfıkebir ile Bayburt'un Yazyurdu köyünde Fettahoğulları ile alakalı tarihi izlere rastlanır. Osmanlı arşivlerinde Fettahoğlu Beyliği ile ilgili dokümanlar olduğu bilinmekte. Osmanli arşiv kaynakli Maras tapu-tahrir defterleri, fermanlar, hüccet i irade, sancak, beylik beratları, tapu nüfus kayıtları, silsilname belgeleriyle Osmaniye vilayeti Bahçe, Hasanbeyli, Düzici, Maraş Helete yörelerinde yaşayan Fettahogulları ailesinin 600 yıla kadar olan bu bölgedeki tarihini incelemek mümkün.

Türk kaynaklari bir yana yabancı kaynaklı eserlerde de ailenin izlerine rastlamak mümkün. Mesela Fransız kaynaklarındaki Türk Beyliklerini anlatan eserde anlatılan bilgilere göre ailenin kökleri Oğuz boyuna dayanıyor. Aynı kaynaklara göre 1337 yılında Maraş Elbistan dolaylarında bir beylik kurmuşlar. Elbistan' dan sonra Maraş başkentleri olmuş. Kuruluşundan itibaren 62 yıl Mısır, Suriye, Memluk İmparatorluğu'na, 117 yıl da Osmanlı'ya bağlı kalmışlar. Fatih'in Trabzon'u alması ile Fettahoğulları'nın ataları buralara yerleştirilmiş. Türk beylikleri olan Dulkadiroğulları ve Ramazanoğulları ile komşu olmuş, Osmanlı İmparatorluğu'na kız vererek akrabalık kurmuşlar. Ailenin şeceresi IS36'ya kadar kayıtlı. Kaynak olarak belirtilen bilgiler arasında tam bağlantı sağlanamamış. Bu durum zaten araştırmayı yapanlar tarafından, "Tarihler ile anlatılan bazı olayların yakıştırıldığı veya tercüme eden tarafindan bağlantı kurulamadığı" notu düşülerek açıklanmış.

20 bin hanenin üzerinde bulunduğu tahmin edilen Fettahoğulları, Adana, Düziçi /Osmaniye, Bahçe, Bayburt, Trabzon, Rize, Malatya, Diyarbakır, Urfa, Van Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay, Mersin, Antalya, Konya, Kocaeli, Amasya, Ordu ve İstanbul'da yaşıyorlar. Ailenin en kalabalık olduğu yer Adana - Osmaniye. Adana'da 6 bin hane Fettahoğlu kimliğini taşıyor. Onu bin 5OO hane ile Trabzon izliyor. Fettahoğulları sülalesinin 44 ile dağıldığını görmekteyiz. Bunun dısında BatiTrakya türkleri icerisinde olanlarida unutmamak lazim

Geçmişten günümüze kadar Türk tarihinde önemli yere sahip olan Fettahoğulları’nın ibret verici hayat hikayeleri var. Baskınlar, göçler, isyanlar, idamlar serüvenindeki Fettahoğulları.

Biraz Tarih :

Fettahoğulları Aşina soyundan

Fettahoğulları’nın geçmişleri hakkında çok bilgi bulunuyor. Ailenin Göktürk Devleti’ni kuran Aşina ailesinden geldiği ortaya çıkıyor. Fettahoğulları ailesinden Memiş Ağa isimli bir araştırmacı 1834 yılında yazmış olduğu silsilenamesinde şöyle diyor: “Geçmiş ecdadımız Kûfe şehrinden göç etmişlerdir. Asılları Göktürk aşiretindendir.”

Göktürk Devleti’ni kuran Aşina ailesi M.S 552-750 arasinda OrtaAsyada yasamıs olup, 750 yılında Uygurların öncülük yaptığı diğer Türk kabilelerinin saldırıları sonucu Orta Asya’yı Türkmenlerle birlikte terk ederek Irak’ın Kûfe şehrine gelip yerleşiyorlar. Burada İslamiyeti kabul eden Aşina ailesi Abdülfettahoğulları adını alıyor. Aile beylerinin ilk isimleri İslamiyet ve Kûfe şehrinin etkisiyle Hasan olarak değişir.

Fettahoğulları ailesi ile ilgili olarak araştırmalar yapan ve ilginç bulgulara ulaşan araştırmacı–tarihçi Cezmi Yurtsever de ailenin soyunun Göktürk hanedanından geldiğinin kesin olduğunun altını çiziyor. Yurtsever: “Göktürk Devleti’ni kuran Aşina ailesi M.S 750 yılında baskınlar sonucunda Orta Asya’yı terk ederler. Buradan Kûfe’ye gelip İslamiyeti kabul etmişler ve isimleri Abdülfettahoğulları olarak değişmiştir. Daha sonra aile buradan van uzerinden Anadolu'ya gelip yerleşir. Anadolu’dan da değişik yerlere dağılırlar. Trabzon’a yerleşen Hacıfettahoğlu’nun soyundan gelenlere Kurt İbrahim Ağa denilmektedir. Ailenin “Kurt” unvanı taşıması 14. yüzyılda Osmanlı’nın Trabzon’u alması ve o yöreye yerleşen Fettahlıların taşıdığı soy şöhretidir. Yine 14. ve 15. yüzyıllarda Adana ile Maraş arasinda stratejik onemi olan Gavurdağı vadilerine arasinda bulunan yöreye yerleşen Fettahlı beylerinin özellikle Bahçe de bulunan mezar taşları üzerlerindeki süslemeler in Orhun Anıtalrındakine benzerliği dikkat cekicidir. Osmanli Devleti adına Adana valisinin hazırladığı Cukurovanin güvenliğini esas alan fermana imza atan asiret beyleri arsinda Gavur Dağı Ayanı Fettah Bey in de adı geçer. .

Kültür

Yörük Türkmen geleneği ile yoğrulmuş bir köy olan FETTAHLI gelenek ve göreneklerine bağlı bir köydür.Unutmadık "Sıkmayı şepheyi.kesmeyi.Bezirmeyi,küncülü çereği,hamıraşını.topalak.döğme yemeklerini,düğünlerinde çalınan davulları,oynanan oyunları Ne diyordu Durmuş KARADAŞ -Çalardı davul oynardık oyun, Çok güttük davar ile koyun, Büyüklerimizin bize yaptığı oyun, Unutmadım hayellerim şimdi. Arkadaşlar bizlere ulaşın -Durmuş KARADAŞ0537 698 33 20

Coğrafya

Adana iline 90 km, Karaisalı ilçesine 40 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

> 2004 -Selami YILMAZ
> 1999 -Selami YILMAZ
> 1994 -Mehmet KARADAŞ
> 1989 -Mehmet KARADAŞ
> 1984 -Mehmet KARADAŞ

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
aslan6641 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla