Konu: İzmit
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01-25-2010, 11:49 PM   #165
aslan6641
Tecrübeli Üye
 
aslan6641 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Dec 2009
Mesajlar: 1.120
Tecrübe Puanı: 65016
aslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond repute
Standart

Bebeli, Karataş

Bebeli, Adana ilinin Karataş ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur.her ne kadar adı ile ilgili bilgi olmasada hemen yanındaki ceyhan nehrinin bir zamanlar romalılıarın liman olarak kullandığı bilinmektedir.nehrin üstündeki şu an ki köy mezarlığı geçmiş asırlarda roma ve yunanlılar tarafından yerleşim alanı olarak kullanılmıştır.Buna kanıt olarak mezarlık içinde yapılan gezilerde ayağınıza her an bir tarihi eser kırığı takılır.

Kültür

köy mutfak bakımından çok zengindir,sıkma,börek yağlı bazlama ve hint inciriyle meşhurdur,köyün hemen hemen bütün gençleri diş laboratuarcılıkla geçimlerini sağlıyorlardır,turislik bakımından köyün 5 km yakınlarında ağyatan ava açık kuş cenneti vardır,buna yakın olan kışın yağmur sularıyla biriken ve doğal göl görüntüsü alan göl yatakları vardır.bunlardan büyük ayrıklı,topuklu ve uzungöl başta olmak üzere av hayvanları için yeterli yerlerdir.

Coğrafya

Adana iline 62 km, Karataş ilçesine 12 km uzaklıktadır.Tepe üzerine kurulmuş olan köy deniz manzaralı olup denizden yüksekliği 21 metredir.Köyden bakıldığında hurmaboğazı dalyan gölü akdeniz ,iskenderun ,yumurtalık rahatça görülür tam bir doğa harikası olup hemen 500 metre yanından ceyhan nehri akmaktadır.Köyün ortasından geçen adana karataş yumurtalık asfaltı ile her yere kolay ulaşım sağlanmaktadır.

İklim

Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Ekonomi

Köy ekonomisi tarıma dayalı olup; pamuk,buğday,mısır,yer fıstığı,karpuz,soğan,domates,narenciye,nar ve zeytin üretilmektedir. Hayvancılıkta büyük ve küçük baş hayvanlar bulunmaktadır. 5 adet pamuk toplama makinesi bulunmaktadır. Köy gençleri meslek olarak diş teknisyenliği seçmekte Adana'da 15 civarında diş labarotuvarları bulunmaktadır.beş adet pamuk toplama makinasına ek olarak ovada bir ilki daha gerçekleştirerek kendi yürür mısır pamuk ilaçlama makinası da çiftçilerimizin hizmetine sunulmuştur.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

> 2004 - Doğan Atar
> 1999 - Fevzi Koyutürk
> 1994 - Fevzi Koyutürk
> 1989 - Cumali Teber
> 1984 - Ali Hikmet Aksu

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Köy muhtarlık binası vardır.Voleybol sahası vardır.Köy futbol takımı bulunmaktadır.BJK takım adıdır.5000 dekar merası olup Ağyatan Gölü'ne bitişiktir.Merada göller olup ördek avı yapılmaktadır.
aslan6641 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla