Konu: Gaziantep
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01-26-2010, 09:33 PM   #55
aslan6641
Tecrübeli Üye
 
aslan6641 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Dec 2009
Mesajlar: 1.120
Tecrübe Puanı: 65016
aslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond repute
Standart

Yağızatlı, Çelikhan

YAĞIZATLI KÖYÜ

Yağızatlı, Adıyaman ilinin Çelikhan ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

köyün adı geçmiş osmanlı devletinden kalan yağızların kökünden geliyor. kendi ve civar köylerin tabiriyle BİSTİKHAN ismide gayriresmi olarak kullanılmaktadır.rivayete göre ataları 18. yy dan sonra kars yöresinden göçebe olarak gelen ve hayvancılıkla uğraşan iki kardeşailedir. köyde hala bu kardeşlerin isimlerini taşıyan kabileler mevcuttur. tarihi nitelik taşıyabilecek herhangi bir kalıntı yoktur.

Kültür

kültürel açıdan eskiden daha belirgin bir yapıda olmasına ragmen şu an iletişimin kolaylaşması vb. teknolojik gelişmeler bu kültürel kalıntıların körelmesine sebep olmuştur. Yılbaşlarında "sersal" adı altında gençlerin toplanıp çeşitli kostümler giyerek yüzlerini boyamak suretiyle köyün bütün evlerini dolaşarak çeşitli gösteriler yapması oyunlar oynayıp karşılığında bahşiş adına yiyecek vs toplayıp gösteri sonunda bu yiyeceklerle yemek yapılıp ziyafet çekilmesi birer örnektir. köyde daha önceleri avcılık merakı ve kültürü olmasına ragmen avcılık alanlarının milli park olarak ilan edilmesi ve birçok hayvan gibi bölgedeki hayvanlarında soyunun tehlike altında olması bu kültürün sadece evlerde beslenen kekliklerle sınırlı kalmasına sebep olmuştur. tarihinden beri süregelen en belirgin özellik köyün misafirperverliğidir. kışın evlerde çiğköfte partileri köyün vazgeçilmez unsurları arasındadır. yemek kültürü sebze,et-süt ,ve tahıl yemeklerine dayalıdır. baharat kültürü yok denecek kadar azdır. en sevilen yemekleri kendisine has sac kavurma, ve bir tür sebzeli çorba olan "mehir" dir. bulam çayından avlanan balıklarda bunlara bir alternatif oluşturmaktadır. fakat avlanma yasağı kapsamında olan bulam çayının bu nimetinden geçici olarak faydalanılamamaktadır.

Coğrafya

Adıyaman iline 96 km, Çelikhan ilçesine 30 km uzaklıktadır. etrafı dağlarla çerili olup hazi dağının eteklerine kuruludur.Kuzeyinde İncirli ve Şahverdi mezraları doğuda inlice belediyesi batıda Çem Köyü güneyde ise Yeşiltepe Köyü ile komşudur. köyün önünden bulam çayı geçer. köyün karşısında peri kayası bulunur.Yer şekilleri oldukça engebelidir. Köy toprakları akarsular tarafından derince yarılmıştır. Doğa güzellikleri oldukça fazladır. köy tupraklları çakıllı yapıda olması tarım arazilerini oldukça sınırlandırmıştır. Başlıca tarım ürünleri: Meyve, Sebze, Tahıl ve tütündür.
aslan6641 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla