Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01-02-2009, 03:34 PM   #1
SEYRANİ
Administrators
 
Üyelik tarihi: Sep 2008
Mesajlar: 1.162
Tecrübe Puanı: 349017
SEYRANİ has a reputation beyond reputeSEYRANİ has a reputation beyond reputeSEYRANİ has a reputation beyond reputeSEYRANİ has a reputation beyond reputeSEYRANİ has a reputation beyond reputeSEYRANİ has a reputation beyond reputeSEYRANİ has a reputation beyond reputeSEYRANİ has a reputation beyond reputeSEYRANİ has a reputation beyond reputeSEYRANİ has a reputation beyond reputeSEYRANİ has a reputation beyond repute
Standart 1209 da ilk Robotu Türk Yaptı

1209de ilk Robotu Türk Yaptı

EBÜL İZ EL CEZERİ (Dünyanın ilk Robot ve Otomasyonlarını yapan mucit )

1209 yıllarda evet yanlış duymadınız dünyanın ilk robotunu yapan bir Türk'dür.
Ebül iz El Cezeri olan bu alim zamanında bir çok robotu otomasyon sistemini o zamanın şartlarındaki imkanları kullanarak yapmış ve zamanın patişahına hediye etmiştir.
O zamanlar elektirik olmadıgı ve pil gibi güç kaynagı olmadıgı için tüm yapmış oldugu otomasyonları yani robotları suyun kaldırma kuvvetinden havanın basıncından yararlanarak bir çok robotlar,saatler,camilerde su fiskiyeleri üretmiştir.

Zamanın patişahı bu yaptıgı şeylerin kayıp olmaması için bir kitapta toplamasını istemiştir.Oda bir kitap yazmıştır.Şuan osmanlıca arapça olan bu kitabı top kapı müzesinde saklıdır..
Bir çok ülke ebül iz el cezeriden örnek almıştır.Şuan Kendileri yolunuz düşerse
ŞIRNAK İli Cizre ilçesinde yatmaktadır....



ÇALIŞMA
Bu robotun çalışması tamamen suyun basıncı va havanın kaldırma kuvveti ile çalışıyor.Üst depoya su konuyor sonra tıpa acılarak suyun akışı saglanıyor bu esnada ince borudan su gizlice abdest alma ibrigine geliyor ordan akmaya başlıyor.akan su alt haznede birikıyor altta bulanan şamandıra yukseliyor abdest alma işi bitince robot öbür elindeki havluyu uzatıyor suyu kesiyor..Sonra tekrar üst depo doldurularak bir sonraki sefere hazırlanıyor.Bu işlemlerin hepsi gizlice yürütülüyor dışardan baktıgın zaman sen hareket eden insana benzeyen bir robot görüyorsun.

Yeterki bizler isteyelim,düşünelim,yapacagımız hiç bir şey yoktur.Bakın dünyaya herşeyin ilk icadını Müslüman Türk alimleri yapmıştır..
Yeterki böyle şeylere kafa yoralım ilgi gösterelim.Ama şunuda unutmamak gerekir ki bu gün bu alimi kimse bilmez.Robot yarışmaları düzenlenir bu alimden bahsedilmez..
__________________
https://www.facebook.com/groups/133566160037768/
SEYRANİ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Facebook'ta Paylaş